Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR
Türkiye’nin 11 kentini vuran ve on binlerce insanın ölümüne neden olan sarsıntının üzerinden bir ay geçti. Hepimizi derinden etkileyen sarsıntının akabinde bir çok isim çabucak bölgeye koştu. İşte bu isimlerden biri de Ebru Baybara Demir. Sarsıntının birinci günlerinden itibaren bölgede olan ve Türev Uludağ ile bütün imkanlarını seferber ederek günde 300 bin bireye yemek hazırlayan toplumsal gastronomi şefi, bölgede belirli bir mühlet daha kalacağını anlatıyor: “Şu anda mutfakların buna muhtaçlığı var. Birinci hafta kendisi de yolun çok başında bir şef olan büyük kızım da yanımdaydı, mutfakta o da pişirdi yardımcı oldu, artık okuluna döndü. Bu hafta küçük kızım bize katıldı. O da dağıtımlarda vazife alarak telefonlara bakarak dayanak olmaya çalışıyor. Gücümün elverdiği ölçüde burada olacağım.”
“Kadının gücüne her vakit inandım, inanmaya da devam edeceğim. Geleceğin inşasında bayanlar her zaman önde olacak” diyen Ebru Baybara Demir ile sarsıntı gününü ve bu süreçte yaşadıklarını konuştuk.
“İlk akşam 25 bin kap yemek yaptık”
6 Şubat günü İstanbul’daydım. Sarsıntı haberini alınca evvel Mardin’deki ailemi aradım, onlar da sarsıntıyı hissetmiş olsalar da durumları uygundu. Akabinde ne yapabileceğimi planlarken Şef Türev Uludağ ile görüştük. O aldığı bir haberle Osmaniye’ye yanlışsız yola çıkmıştı. Gençlik ve Spor Bakanlığı ile irtibata geçmiş ve bakanlık dayanak vererek bizi KYK yurdunaa yönlendirmişti. Türev ile Osmaniye’de buluştuk. O benden önce varmış ve pişirmeye başlamıştı. Birinci akşam orada olan görevlilerin de takviyesiyle Osmaniye’de 25 bin kap yemek yapabilmiştik. Tabi mutfaktaki insan gereksinimi kadar besin da gerekiyordu. Burada da Topraktan Tabağa Ziraî Kalkınma Kooperatifi’nden takviye aldık. Bu Kooperatif aslında yıllardır Mardin’de çalıştığımız küçük çiftçilerin desteklenmesi ve yerel iktisada katkı sağlama gayesi ile kurulmuş bir toplumsal kooperatifti. O an için sistem kurabileceğimiz bir kanal oluştu. Kooperatif muhtaçlık listemizi sistemlerine ekledi. Türev ve ben de kendi kanallarımızdan duyurmaya başladık.
Yurt mutfaklarında 300 bin şahsa yemek..
İnsanlar, kurumlar, markalar destek olmaya başladı ve biz de bölgenin en yakınından eserleri temin ederek pişirmeye başladık. Birinci adımda gayemiz insanlara yemek verebilmekti; bunu sağladık. Burada bir düzen kurduk akabinde buradaki sistemi diğer bir şef arkadaşımıza bırakarak Kahramanmaraş’a geçtik ve akabinde İskenderun’a geldik. Birebir vakitte Adıyaman’a da öteki bir şef arkadaşımızı yönlendirdik. Şu anda hepsi KYK yurt mutfaklarında olmak üzere 4 mutfakta günlük ortalama 250-300 bin kap yemek hazırlıyor ve dağıtımını sağlıyoruz. Bunun için mutfaklarımızdan gelip toplu olarak yemek alabiliyorlar. Tabldot makinemiz aracılığıyla sıcak servis verebiliyoruz. Birebir vakitte çadırkentlere yahut toplu ömür alanlarının olduğu noktalara kazanlarda yemek götürerek servis yapabiliyoruz. Gereksinimler, sayılar ve dağıtım noktalarımız günlük olarak değişiyor.
“İhtiyaçları el birliği ile çözümlüyoruz”
Dağıtıma istekli olarak takviye veren lojistik firması da var, gönüllü motokuryeler de bakanlık araçları da mevcut. Her mutfakta 20-30 gönüllü çalışıyor. İstekli şeflerimiz de var, telefonlara bakıp bildirileri yanıtlayanlar da var. Her kademede desteğe muhtaçlığımız var. İstekli gelenler ortasında bir bayan yoğunluğu var. Kimi vakit patates soyuyorlar temizlik yapıyorlar. Mutfağın neye muhtaçlığı varsa el birliği ile çözümlüyoruz.
Kaynak: Dünya

